Op 12 februari mochten wij, ervaringswerkers van Emergis, tien collega’s uit het Belgische Sint Niklaas ontvangen. Zij zetten daar op verschillende manieren hun ervaringskennis in bij Psychiatrisch Centrum Sint-Hiëronymus. Onder hen was ook de stafmedewerker herstelondersteunende zorg.

Aanleiding voor dit werkbezoek gaat terug tot zo’n vijf jaar geleden. België zette bescheiden maar bewuste stappen op het pad van herstelondersteunende zorg, en heeft deze weten te versterken door een wonderlijke combinatie van nieuwsgierigheid, bescheidenheid en een open houding naar iedereen met kennis op dit gebied.

De Herstelweek - een van de eerste herstelondersteunende initiatieven binnen Hiëronymus dat inmiddels is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkomend evenement is hier een goed voorbeeld van. Tevens hebben ervaringswerkers van Emergis de cursus Herstellen doe je zelf in 2012 geïntroduceerd en mee helpen borgen.

Leden van de Belgische werkgroep Ervaringsdeskundigheid en Participatie, opgericht in 2011, zijn  op bezoek geweest. Deze werkgroep wordt ondersteund door de stafmedewerker herstelondersteunende zorg.  Zij wilden graag van ons horen hoe Emergis gestart is met de inzet van betaalde ervaringswerkers, want zij werken alleen nog met vrijwilligers. Daarnaast wilden zij graag weten wat er binnen Emergis allemaal gebeurt op het gebied van ervaringsdeskundigheid en hoe dit verloopt. Het programma van de dag was op deze vragen aangepast.

We trapten na een kennismakingsronde af met de film over ervaringswerk binnen Emergis, die in 2015 door de ervaringswerkers gemaakt is. Deze zorgde ervoor dat er een uitwisseling op gang kwam en we hebben stilgestaan bij hoe ervaringsdeskundigheid zich sinds 2008 tot nu heeft ontwikkeld binnen Emergis.

Daarna kregen we de Centrale Cliëntenraad (CCE) op bezoek. In België wordt medezeggenschap voor cliënten namelijk niet verplicht. Er werd dan ook met veel interesse geluisterd naar twee leden van de cliëntenraad en een ondersteuner, die hebben verteld over wat ze doen, hoe ze georganiseerd zijn en wat hun toegevoegde waarde is.

We sloten het formele gedeelte af met een workshop over de cursus Verbeeld je Kracht. Deze training is ontwikkeld door trainers van de Herstelacademie in samenwerking met ervaringsdeskundigen en wordt sinds 3 jaar zowel op de Herstelacademie als op diverse externe locaties van Emergis gegeven.

Aan de basis van deze training staat het persoonlijk profiel uit de SRH-methodiek en deze training is bij uitstek een voorbeeld van hoe ervaringsdeskundigheid binnen Emergis wordt ingezet en daarnaast van een voorbeeld hoe herstelondersteunende zorg vorm kan krijgen.

dishoek_zw_1245.

Het geheel werd afgesloten met een informele gezamenlijke lunch, waarin op ontspannen wijze teruggekeken werd en nog eens met elkaar van gedachten gewisseld werd over ervaringsdeskundigheid in brede zin.

De ervaringswerkers kijken terug op een geslaagde dag, waarin we samen stilgestaan hebben bij de waarde van ervaringsdeskundigheid als belangrijk ingrediënt van goed herstelondersteunend werken.


Suggesties?

Heeft u klachten, tips of opmerkingen over de zorg binnen Emergis?                                                 kaartjes_website.jpg

Aarzel niet klik hier om contact met ons op te nemen.