Dorien Koridon heeft namens de afdeling jeugd observatie en behandeling van Ithaka twee plannen ingestuurd naar aanleiding van de CZ Verwenzorgprijs. Het thema dit jaar is: 'Heb lief, heb lef, doe goed en vertel erover'.
Het gaat om de volgende twee plannen die in de prijzen zijn gevallen:
Flessenpost Jongeren van nu zijn gewend om via de computer en andere social media direct online antwoord te krijgen op hun vragen en ze zijn overal van op de hoogte. Middels het flessenpost project wordt hen een historisch besef bijgebracht: hoe was het vroeger, hoe verliep de berichtgeving toen. Het huidige computer tijdperk heeft veel en snelle vooruitgang. Voor jongeren van nu, opgenomen op de JOB, is het een uitdaging om een manier van contact zoeken uit te proberen waarbij onduidelijk is wie hun post krijgt, of ze post terug krijgen en wanneer ze post terug krijgen. Het wordt een spannend project, dat geduld vraagt van de opgenomen jongeren. Maar het is ook een uitdagend project, waar de jongeren een leuke positieve brief schrijven en op een alternatieve manier contact zoeken met de buitenwereld. Daarnaast zit er voor de jongeren heel veel exposure in het project. Reizen met de trein, reizen met de boot, het bezoek aan het Arsenaal. Zo leren ze nieuwe dingen en omgaan met hun angsten.
Heb lef, doe goed De jongeren, opgenomen op de JOB zijn vooral aan het werk om zich beter te voelen, vaardigheden aan te leren en meer te weten over zichzelf en de eigen problematiek om er mee om te kunnen gaan. Als je jou zwakke kanten kent, maar ook je kracht, kun je toch heel ver komen in het leven. Maar de wereld bestaat uit meer dan alleen de jongeren en zijn / haar problematiek. Jongeren op Ithaka lezen iedere dag de krant en kijken iedere dag naar het journaal. We praten over wat er speelt in de wereld en wat jongeren daar van vinden en herkennen. Ook omgaan met de natuur is een belangrijk thema voor de jeugd van nu. De natuur dichterbij halen is makkelijker dan je denkt. Met je eigen tuin, hoe groot ook, heb je de kans om je leefomgeving weer een beetje groener te maken. Met behulp van een insectenhotel bied je fijn onderdak aan allerlei interessante diertjes. Zo vergroot je de biodiversiteit van je eigen omgeving. En dat is hard nodig want door de vele bestrijdingsmiddelen en monocultuur in de landbouw verdwijnen er steeds meer soorten insecten. Een goed voorbeeld daarvan is de massale bijensterfte die nu al enkele jaren voortduurt. Zorgelijk want zonder bijen geen planten, dus geen leven!
Om de jongeren meer bewust te maken van hun rol in de natuur wordt dit project met ze aangaan de komende zomer. Behalve bewustwording is een project dat gedeeltelijk buiten Ithaka plaats vindt ook heel belangrijk voor exposure en sociale vaardigheden.
De voortgang van de plannen wordt bijgehouden op de Facebook en Instagram van Emergis.