Op 15 oktober is de CCE naar de opening van de HIC in Breda van GGZ Breburg geweest. HIC staat voor High & Intensive Care. HIC is een nieuw concept binnen de Geestelijke Gezondheidzorg. De HIC geeft antwoord op de behoefte in de samenleving om mensen die in ernstige psychiatrische nood verkeren goed en menswaardig op te vangen en te behandelen. Dit in een omgeving waar veiligheid en bescherming gecombineerd wordt met respectvolle zorg en behandeling. Hierin staat het terugdringen van dwang en drang centraal met de aandacht gericht op het herwinnen van eigen regie.

Wanneer de zorg op de High care afdeling niet voldoende is kan er opgeschaald worden naar intensive care. Op de intensive care afdeling is er één op één begeleiding. De GGZ Breburg heeft ook al een HIC afdeling in Tilburg. In de cijfer van de HIC in Tilburg is terug te zien dat deze manier van werken ervoor zorgt dat er zelden tot nooit meer sprake is van separeren. De GGZ Breburg opende de HIC afdeling feestelijk. Er was een grote tent waar verschillende toespraken gehouden werden door onder andere de burgemeester en voorzitter van de cliëntenraad. Om de stoelen heen was een informatiemarkt uitgezet. Hier was meer informatie te vinden rondom de HIC.

Vervolgens was er een rondleiding over de afdeling. De afdeling is volledig vernieuwd. Om rust te creëren is er veel gebruik gemaakt van groentinten op onder andere de muren. De high en intensive care afdeling beschikken over eenpersoonskamers. De kamers zijn ruim en licht en hebben een eigen badkamer met douche en toilet.

Er zijn een aantal woonkamers en keukens met eetgedeeltes. Er wordt regelmatig zelf op de afdeling gekookt. De begeleiding is zoveel mogelijk op de afdeling zelf aanwezig en beschikt niet over een eigen kantoor. De afdeling heeft ook de beschikking over een mooie binnentuin.

HIC Breda eethoek

De HIC heeft een familiekamer. Dit is een mooi ingerichte ruimte waar cliënten familie kunnen ontvangen. Er is daarbij ook een speelhoekje voor de kinderen.
De rondleiding eindigde bij de extra beveiligde kamer. Een ruimte die door de high en intensive care afdeling zelden tot nooit wordt gebruikt. De raad heeft een goede indruk gekregen van de HIC afdeling.
Wilt u meer weten over wat HIC inhoudt ga dan naar http://hic-psy.nl/


Suggesties?

Heeft u klachten, tips of opmerkingen over de zorg binnen Emergis?                                                 kaartjes_website.jpg

Aarzel niet klik hier om contact met ons op te nemen.