Twaalf ggz-instellingen willen dat het gebruik van de isoleercel voor 1 januari 2020 wordt afgeschaft. Emergis is één van deze twaalf instellingen dat hiertoe het zogeheten Dolhuys Manifest ‘Nederlandse ggz separeervrij!’ heeft ondertekend.

Dit gebeurde tijdens het High & Intensive Care Kennisfestival op 23 juni jl.

In het Dolhuys Manifest staat dat "opname in de isoleercel de problemen vergroot bij zowel cliënten als hulpverleners. Bovendien is deze vorm van eenzame opsluiting in strijd met de wet. Volgens het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap, is vrijheidsontneming op basis van ziekte, handicap of psychosociale beperking niet gerechtvaardigd. Nu dit verdrag op 14 juni door de Nederlandse regering is geratificeerd, wordt het hoog tijd dat de Nederlandse geestelijke gezondheidszorg (ggz) separeervrij wordt. In het manifest staat dat de isoleercel uiterlijk op 1 januari 2020 een ‘collectiestuk’ wordt in Het Dolhuys, museum van de geest."
Met de bouw van de HIC op het terrein van Emergis in Kloetinge krijgen we een moderne voorziening waar we kunnen inzetten op intensieve verpleging, eventueel in extra beveiligde ruimten, in plaats van op eenzame opsluiting. Emergis kinder- en jeugdpsychiatrie haakt met de nieuw te (ver)bouwen jeugdkliniek hier naar alle waarschijnlijkheid ook op aan.
Het volledige manifest lees je hier.


Suggesties?

Heeft u klachten, tips of opmerkingen over de zorg binnen Emergis?                                                 kaartjes_website.jpg

Aarzel niet klik hier om contact met ons op te nemen.